Glivice na nohtih so zelo nadležne

Vsi, ki ste kdaj imeli glivice na nohtih dobro veste kako nadležna je ta okužba. Do te lahko pride na veliko načinov, tako poleti kot pa pozimi. Pogoj za okužbo je vlaga, ki jo povzročita topel in vlažen zrak. Zato glivice na nohtih najpogosteje dobimo na bazenih in v savnah. Ker se okužba lahko prenese na druge ljudi, pred vstopom v bazene pogosto moramo vstopiti v vodo, ki se nahaja pri vstopu. Tako lahko preprečimo širjenje okužbe.

Bazeni seveda niso edini vzrok nastanka glivic. Poleg teh, vlažne ali prepotene nogavice lahko prav tako povzročijo težave. Zato se glivice na nohtih pogosto pojavijo pri športnikih, ki imajo med vsako tekmo vlažne in vroče noge. Tudi druge osebe se lahko okužijo v skupnih prostorih kot so garderobe. Zato pri obiskovanju fitnes centrov imejte vedno s seboj copate kadar se greste tuširati.

glivice na nohtih

Zdravljenje te nadležne okužbe je zelo dolgotrajen in zoprn proces. Glivice se naselijo pod nohti, ker so pod nohti najbolj zaščitene. Glivice lahko nastanejo najprej na nogi in se šele potem preselijo na noht, s tega pa lahko tudi na druge nohte. Tipičen znak, da smo dobili glivice na nohtih je porumenjen ali dvignjen noht. To je včasih zelo moteče, saj bolečino lahko čutimo vsakič, ko se sprehodimo. Zato je treba hitro ukrepati, saj se lahko okužba razširi in nam povzroči veliko težav. V končni fazi, lahko dobimo tudi infekcijo, zaradi katere v redkih primerih moramo amputirati prst. Zato je glivice na nohtih potrebno pravočasno in ustrezno pozdraviti.

Zdravljenje je kot rečeno dolgotrajen proces pri katerem je vztrajnost najpomembnejša. Magične formule, ki bi čez noč odstranila glivice na nohtih, enostavno ni. Zdravljenja se lahko lotite na naraven način ali s pomočjo tablet. Obstaja veliko receptov, ki vam lahko pomagajo, vendar se je treba zavedati, da vsaka oseba drugače reagira na isti recept. Namakanje nog v kis, limono ali eterična olja lahko odstrani glivice na nohtih, ker glivice ne marajo kisline. Najpomembnejše je, da se zdravljenja lotite pravočasno, ko je manj kot tretjina nohta okuženega. Poleg tega bodite vztrajni, saj zdravljenje traja več mesecev, pogosto pa več kot eno leto. Po uspešnem zdravljenju je treba še en mesec ali dva ponavljati isti postopek, saj se glivice na nohtih lahko vrnejo nazaj.