Plinski žari – kakšne so njihove prednosti
Pravi žar mojstri poznajo več vrst žarov. Za določene žar mojstre, ki jih najbolj moti umazanija od oglja je najbolj primeren plinski žari. Pri tem je potrebno vedeti, da so plinski žari odlična izbira, saj ni potrebno predhodno segrevati oglja, kar nam lahko prihrani nekaj časa. Prav tako so te vrste žarov primerne za začetnike, saj ostanejo topli dalj časa. Pomembno pa je, da posameznik presodi, kako veliko površino za peko potrebuje. Površina žara je odvisna od števila ljudi, ki bodo jedli hrano.
Plinski žari se razlikujejo glede priklopa: večino jih lahko priključimo na plinsko jeklenko, nekatere celo na plinsko omrežje. Prednost je tu predvsem v hitrosti, ker se plinski žari hitreje segrejejo, kot recimo klasični žari na oglje. Delujejo tudi na različne načine kako zapečejo hrano: lahko delujejo neposredno ali pa preko plošče, ki se segreje in nato zapeče hrano. Določeni žar mojstri še vedno prisegajo na klasični žar na oglje, predvsem zaradi samega okusa pečene hrane, vendar lahko pri določenih plinskih žarih uporabimo možnost dimljenja. Tu s pomočjo dodane posode, zakurimo les pri katerem se sprošča dim in hrani doda tisti pristni dimljen okus.
Pomembno je tudi, da pred nakupom preverite, če ima žar vključeno kakšno dodatno površino za odlaganje hrane ali orodja, da je delo z žarom poenostavljeno. Plinski žari se uporabljajo že dolgo časa, kar pomeni da na trgu obstaja veliko različnih modelov in oblik. Tukaj je pomembno, da posameznik izbere žar, ki mu najbolj ustreza. Pri nekaterih žarih je tovarniško dodan tudi termometer, ki pride prav pri pečenju, saj lahko kuhar preko tega spremlja temperaturo in jo prilagaja glede na hrano, ki jo pripravlja. Pomembno je vedeti, da so plinski žari namenjeni uporabi na prostem, zaradi samega pretoka svežega zraka.