Prijeten kamin za dom

Dom predstavlja zavetišče za vsakogar po napornem dnevu. Nič ni lepšega kot priti v prijetno ogrevan dom, ko je zunaj mrzlo. Izvrsten način za ogrevanje prostora, ki lepo poveže prostor, je kamin.

Seveda je pomembno, da znamo izbrati pravilen kamin za naše stanovanje. Predvsem moramo upoštevati kako je naša stavba zgrajena, zato da izberemo kamin s primerno močjo ogrevanja, ki bo dobro ogrel prostor. Če ne izberemo pravilno lahko dobimo kamin, ki bo preveč ali premalo ogrel prostor.

kamin

Moramo se tudi odločiti na kakšen način želimo, da bo se bo naš prostor ogreval. Na voljo imamo več izbir kaminov in sicer:

  • Toplozračni, ki oddaja toploto z izpihovanjem toplega zraka
  • Toplovodni, ki ogreva prostor s pomočjo vode
  • Akumulacijski, oddajajo topoloto postopoma, tudi ko se kurjenje že zaključi

Kamine obzidamo s pomočjo akumulacijskih materialov, da se izognemo pregrevanju prostora, pri vseh za kurjavo uporabljamo drva ali pelete. Drva naj bodo čim bolj suha.

Vsi vemo, da ogenj za svoje gorenje potrebuje kisik, zato tudi se nekateri požari gasijo s pomočjo požarnih odej, ki ugasnejo ogenj tako, da mu onemogočijo dostop do kisika ali pa če nam doma zagori električna napeljava je zelo pomembno, da ne poskušamo gasiti z vodo, temveč moramo ogenj zadušiti. Kamin torej za svoje delovanje potrebuje stalen dotok svežega zraka. Ogrevalni napravi zato moramo lasten dovod zraka, če to ni možno pa je potrebno zagotoviti, da je prostor v katerem se nahaja kamin, primerno prezračen in ima prostor namešen detektor oglijkovega dioksida. Na voljo imamo različne načine za dovod zraka, izberemo si tistega, ki je najbolj primeren za naš izbran prostor.

Ko je naš kamin postavljen moramo poskrbeti, da ga bomo primerno vzdrževali. Redno ga moramo čistiti, prav tako mora našo napravo in dimnika preveriti usposobljen dimnikar. Kot je bilo že prej omenjeno, je zelo pomembno, da kurimo suha in ne vlažna drva. Vlažnost drv lahko izmerimo z merilnikom za vlago.

Želimo vam veliko toplih večerov ob vašen novem kaminu!