Zobni aparat

Vsi smo že slišali kako pomembno je, da se zobni aparat namesti na zobe čim prej, saj lahko z njegovo pomočjo poravnamo zobe, ki ne rastejo pravilno. Tega se zavedajo tudi na luxdental.si/zobni-aparat/, kjer nudijo celotno ortodontsko storitev, ki seveda vključuje tudi zobni aparat. Poznamo dve vrsti aparatov za poravnavo zob, če se lahko tako izrazimo. Prvi, bolj nadležen , je fiksni, drugi pa snemljivi zobni aparat. Pa poglejmo najprej kaj spada v prvo kategorijo.

zobni aparat

Torej fiksni aparat je takšen, ki ga pacient ne more sam odstraniti, ampak lahko to naredi le ortodont. Sestavljajo ga nosilci, katere ortodont prilepi na zobe, bolj laično jim pravimo kar zvezdice. Ja, pravilno ste ugotovili, to je tisti, del zaradi katerega vsi takoj opazijo, da nosite zobni aparat in če gre za bolj mlajše generacije, so prisotne tudi kakšne zbadljive besede na ta račun. Torej, nosilce povezuje žička, ki ustvarja pritisk in počasi ravna zobe. V tej kategoriji poznamo štiri vrste aparatov – klasične kovinske, samozaklepne, brezbarvne in lingvalne zobne aparate.
V drugi kategoriji pa nas pričakujejo takšni aparati, ki jih lahko pacienti sami vzamejo iz ust in seveda prav tako sami vstavijo nazaj. Seveda je tudi v tem primeru potrebno upoštevati navodila ortodonta in aparat nositi čim bolj pogosto, saj bomo le na tak način prišli do želenih rezultatov. Prednost snemljivih aparatov je tudi to, da jih lahko snamete med ščetkanjem in nitkanjem zob, kar vam bo drastično olajšalo delo. Seveda tudi tu poznamo več vrst – nevidni zobni aparat, finkcionalni aparat in pa aktivna snemljiva plošča, ki pa je namenjena bolj ali manj otrokom.
Kakšen zobni aparat bo pravi za vas, vam bo seveda povedal izbrani ortodont, delno pa je odvisno tudi od vaših želja, starosti in pa seveda tudi finančnih zmogljivosti.