Boleče noge-simptomi in zdravljenje

Boleče noge in občutek težkih nog sta najpogosteje prva simptoma kronične venske bolezni ali s kratico KVB. Kronična venska bolezen nastane, kot posledica povišanega tlaka v venah nog. Ta vrsta bolezni prizadane polovico starejšega prebivalstva, zato jo uvrščamo v eno najpogostejših bolezni nasploh. Če imate torej problem težke in boleče noge, je lahko to prvi simptom za bolezen imenovano KVB oz. kronična venska bolezen.

Naše telo sestavljajo tri vrste žil, ki potujejo po celem telesu. To so arterije, vene in kapilare. Vsake imajo posebno nalogo v našem organizmu. Arterije so najpomembnejše, saj se po njih pretaka kri iz srca, te so krepke in prožne. Kapilare, delujejo, kot nekakšen most pri arterijah po katerih teče kri iz srca, ter pri venah po katerih se kri vrača nazaj v srce. So izredno drobne žilice, njihova stena pa je zelo tanka. Vene pa so žile, ki vračajo kri nazaj v srce. Skozi vene teče kri zelo počasi in pod majhnim tlakom, saj imajo zelo tanko steno po obsegu pa so velike.

boleče noge

Vene pa so prav tiste, ki ob nepravilnem delovanju povzročijo boleče noge. Kri se vrača nazaj v srce s pomočjo treh črpalk, mišične, stopalne in dihalne. Boleče noge pa so posledica težkega vračanja krvi nazaj v srce. Vzrokov za nastanek te bolezni je veliko. Največji vzrok je sekakor dednost, vendar obstajajo tudi drugi razlogi, kot so dolgo sedenje, dolgotrajna stoja, izpostavljenost vročini, debelost ali hormonske spremembe.

Zdravljenje KVB oz. kronične venske bolezni lahko poteka na različne načine. obstaja kompresijsko zdravljenje, ki nudi podporo mišični črpalki, VA oz. venoaktivna zdravila, ki jih je potrebno začeti uporabljati že ob pojavu prvih simptomov, kemična ablacija ali termična ablacija ali s kirurškim zdravljenjem.

Na spletni strani bolezni-ven si lahko pogledate več o simptomih in posledicah te bolezni. Boleče noge lahko skupaj z težkimi in oteklimi nogami predstavljajo prve simptome za nastanek tako imenovane KVB bolezni, ki je danes zelo razširjena med ljudmi. Pomembno je, da v primeru prvih simptomov obiščete zdravnika, ki vam bo pomagal odpraviti težave.