Komponente računalnika

Najverjetneje ste se vsaj enkrat v življenju znašli pred odločitvijo nakupa novega osebnega računalnika. Večina ljudi bi odšla v najbližjo računalniško trgovino ter izbrala že sestavljen računalnik iz redne ponudbe. Ravno to pa je največja napaka pri izbiri računalnika. Že sestavljeni računalniki največkrat ne ponujajo najboljših performans za določeno ceno. Zato je najbolje da si računalnik sestavimo sami oziroma si izberemo komponente ter za sestavo Wattihkontaktiramo strokovnjaka. Kaj vse pa se nahaja v računalniku, oziroma, kaj vse moramo kupiti in vgraditi v računalniški sistem, da bo računalnik deloval. To je tema, o kateri bomo govorili v nadaljevanju teksta. Predstavili bomo vse komponente računalniškega sistema, njihove lastnosti ter njihov namen.

komponente računalnika

Za začetek si bomo ogledali osnovno ploščo. Osnovna plošča je tiskano vezje, na katerega povežemo vse ostale komponente računalniškega sistema. Poznamo več formatov osnovnih plošč, kot so ATX, miniITX, microATX, nanoITX, picoITX, itd.

Naslednja komponenta je procesor. Procesor je komponenta, ki prejema informacije od vhodnih enot, jih obdela oz. procesira ter jih pošlje izhodnim enotam, da jih prikažejo. Lastnosti procesorja so podnožje (serija LGA ter serija AM), število jeder, število niti, velikost pomnilnika, število tranzistorjev ter hitrost oziroma frekvenca delovanja.

RAM pomnilnik je komponenta, na katero se shranjujejo podatki, ki so namenjeni za obdelavo procesorja v naslednjih nekaj trenutkih. S tega pomnilnika se podatki zbrišejo, ko računalnik izklopimo, zato na njega ne moremo trajno zapisovati podatkov. Lastnosti RAM pomnilnikov so kapaciteta (2GB, 4 GB, 8GB, …), hitrost delovanja oziroma čas dostopa do podatkov (nekaj nanosekund). Poznamo dve vrsti RAM pomnilnikov in sicer DRAM ter SRAM.

Na disku se shranjujejo podatki, katere ne potrebujemo takoj, vendar jih bomo potrebovali v prihodnosti. Ti podatki so shranjeni stalno (do izbrisa) in se po zaustavitvi sistema ne izbrišejo. Poznamo HDD in SSD diske. Lastnosti so hitrost vrtenja(HDD) oziroma čas dostopa do podatkov, kapaciteta (do nekaj terabajtov) ter fizična velikost diskov.

Grafična kartica skrbi, da ko računalnik prižgemo, ne vidimo samo črnega zaslona, ampak celotno sliko. Poznamo dve vrsti grafičnih kartic in sicer tiste, ki so že integrirane v matično ploščo ter tiste, ki se povežejo v računalniški sistem preko razširitvenih rež na matični plošči. Trije največji proizvajalci grafičnih kartic so Intel, AMD ter Nvidia. Lastnosti so: konektorji, s katerimi se povežemo na matično ploščo, pomnilnik grafične kartice ter hitrost oziroma frekvenca delovanja.

Vse te komponente pa ne bi delovale brez napajalnika. Le ta “dobavlja” električno energijo do vseh komponent računalnika. Njegova lastnost je zmogljivost in se meri v Vatih (Watt, W).

Da pa bi vse to zgledalo urejeno potrebujemo še ohišje, katerega edina lastnost je velikost.