Zlonamerna programska oprema

V naslednjem članku bomo govorili o zlonamerni programski opremi, kako določene vrste le te delujejo, kako se zaščititi pred njo ter kaj storiti v primeru, da se naš računalnik okuži z zlonamerno programsko opremo.

zlonamerna programska oprema
Kot prvo poglejmo kaj zlonamerna programska oprema (ang. malware ali malicious software) sploh je, da bi lahko pozneje razumeli njeno delovanje. Zlonamerna programska oprema so programi, ki so ustvarjeni z namenom onemogočanja računalniškega sistema, kraje podatkov, brisanja datotek in podobno. Poznamo več vrst zlonamerne programske opreme. Nekatere od teh so računalniški virusi, računalniški črvi, trojanski konji, itd. Deljenje zlonamerne programske opreme po funkcionalnosti:

  • Vohunska prog. oprema: Beleži vsak korak izveden na računalniku in le te pošilja ustvarjalcu programske opreme.
  • Zlonamerni boti: Uporabljajo okužene računalnike za “spam” oz. množično pošiljanje nezaželene e-pošte.
  • Strašilna prog. oprema:  Straši žrtve, češ da je njihov računalnik okužen, ob istem času pa jim ponuja plačljiv protivirusnu program,  ki je v bistvu lažen.
  • Oglasna prog. oprema: Prikazuje nezaželene oglase.
  • Prog. oprema za odkupnino: Žrtev ne more uporabljati računalnika, dokler ne plača odkupnine.

Večina zlonamerne programske opreme je narejena po principu prekrivanja. To pomeni, da računalnik deluje normalno, dokler se le ta programska oprema izvaja. Zato jo žrtev pogosto spregleda, ali pa sploh ne ve da je nameščena na njenem računalniku. To nas vodi do vprašanja, kako odkriti programsko opremo? Odgovor je preprost. Redno pregledovanje (skeniranje) računalnika s pomočjo protivirusne programske opreme (antivirus software). Poznamo plačljive in neplačljive protivirusne programe. Nekateri izmed antivirusnih programov so AVG, Avast, Norton, McAfee, Nod32, Kaspersky, BitDefender, G DATA in ostali.

Na začetku članka smo govorili o različnih vrstah zlonamerne programske opreme (virusi, trojanski konji, črvi, …), zdaj pa bomo bolj podrobno opisali vsakega od njih.

Virusi so programi, ki se naselijo na trdem disku računalnika in se razmnožujejo, najpogosteje brišejo datoteke s trdega diska.
Črvi so programi podobni virusom, le da se lahko razmnožujejo sami.
Trojanski konji so programska oprema namenjena nadzorovanju in opazovanju okuženega računalniškega sistema z nekega oddaljenega računalnika. Najpogosteje jih zasledimo v obliki računalniških iger.

Kaj narediti, ko ugotovimo, da je naš računalnik okužen z zlonamerno programsko opremo? Najpogosteje je možno le to izbrisati s pomočjo protivirusnih programov. V primeru, da pa to ne deluje se moramo obrniti na strokovnjaka (računalničar).