Pred izbiro tekaških copat si zastavite nekaj osnovnih vprašanj

Ste se tudi vi kot mnogi drugi odločili, da boste s tekom poskrbeli za bolj zdrav način življenja ter lepo oblikovano telo? Morda želite celo izgubiti kakšen odvečen kilogramček? Naj vam najprej čestitamo za vašo odločitev! Vse, kar potrebujete za dosego svojega cilja, je trdna volja in seveda primerna tekaška oprema.

Pri tem naj poudarimo, da so tekaški copati najpomembnejši del tekaške opreme. Z izbiro primernih tekaških copat boste tekli lažje in bolje, poleg tega pa boste zmanjšali tudi verjetnost za nastanek poškodb, do katerih lahko pride zaradi neprimerne obutve. A žal (ali na srečo) se lahko danes v trgovinah s športno opremo dobesedno izgubite, tako raznolika je poplava različnih modelov, izvedb in proizvajalcev tekaških copat.

Tekaški copati

Zato se morate nakupovanja tekaških copat lotiti načrtno, premišljeno ter s smiselno zastavljenim ciljem. Najprej morate dobro poznati sebe oziroma svoje potrebe. Vedeti morate, kakšne izzive boste med tekom premagovali in kakšne so sploh značilnosti vašega teka. Zato si morate pred nakupom najbolj primernega para tekaških copat zastaviti nekaj pomembnih vprašanj.

1. Kakšen bo teren, po katerem boste tekli?

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da se tekaški copati za šprint po urejeni progi bistveno razlikujejo od copat, s katerimi boste tekli po brezpotjih v gozdu. Če boste tekli po asfaltu, posezite po lahkih in zračnih tekaških čevljih, ki dobro blažijo. V primeru teka po gozdnih poteh potrebujete trpežne tekaške copate, v katerih vam ne bo drselo. Na urejeni tekaški stezi pa vam bodo prišli prav copati, opremljeni z žebljički, ki vam bodo omogočili sunkovit start.

2. Kako daleč boste tekli?

Če trenirate za maraton, boste spet potrebovali čisto druge copate kot v primeru, da je vaš cilj preteči krajše razdalje. Za tek na daljše razdalje izberite tekaške copate, ki dobro blažijo in nudijo potrebno oporo. Pri krajših razdaljah pa vam bodo še kako prav prišli tekaški copati, ki so bolj prožni, zato da ne zavirajo odriva.

3. Kakšen je tip vašega stopala?

Je vaše stopalo plosko ali ne? Ste pronator ali supinator? Izbira pravih tekaških copat je odvisna tudi od vašega odgovora na ta vprašanja. Pronacija predstavlja nizek nožni lok, med tekom pa se noga zvrača navznoter. Supinacija pa pomeni, da je stopalo pri teku obrnjeno navzven. Pronatorji potrebujejo copat z učvrščenim notranjim delom podplata. Supinatorji pa copat z mehkim podplatom, ki ublaži prekomerne obremenitve. Za nasvet pri pravilni izbiri tekaškega stopala se obrnite na izkušenega prodajalca.